top of page

MIESTEN KOKEMASTA SEKSUAALISESTA YKSINÄISYYDESTÄ

"Miesten seksuaalinen yksinäisyys ja siihen yhdistetty naisviha ovat olleet mediassa tapetilla. Aiheesta on kirjoitettu mm. vieraskynä-artikkeleilla Helsingin Sanomissa ( 1 ) ( 2 ) ( 3 ) ja naisten aloittamilla keskusteluilla sosiaalisessa mediassa. Miehet ovat loistaneet monissa keskusteluissa poissaolollaan.

Itseäni koko keskustelu kummastuttaa. Ei siksi, että sitä käydään, vaan että sitä käydään mielestäni lähes poikkeuksetta väärästä tulokulmasta.
Monet heteromiehet puhuvat syrjäytymiskokemuksistaan ja siitä, miten syrjäytyneenä voi tuntua, että naiset eivät huomioi halutulla tavalla. Tällöin olo voi tuntua torjutulta ja väheksytyltä. Nämä tunteet ovat kommenttien ja ulostulojen mukaan nostaneet monessa miehessä naisiin kohdistuvaa ärtymystä — jopa vihaa.
Monet naiset ovat vastanneet näihin reaktioihin turhautuneena ja muistuttaneet, ettei naisen keho ole miehen omaisuutta. Ymmärrän hyvin näitä naisia, jotka turhautuneina puolustautuvat. Moni mies ei kuitenkaan tunnu ymmärtävän.

On sanomattakin selvää, ettei keskivertomiehen seksitön elämä ole yhteiskunnan tai varsinkaan yhdenkään naisen vika tai vastuu. On myös käsittämätöntä, että yksikään mies ajattelee seksin olevan “ jokamiehenoikeus ”. Seksi on kenen tahansa oikeus, kunhan siihen on myös toisen suostumus.
Jos keskiverto miesyksilö ei koe onnistuvansa herättämään kiinnostusta vastakkaisessa sukupuolessa, hänen on syytä reflektoida ensin omaa käytöstään.
Yhteiskunnalla on toki vastuu huolehtia esimerkiksi vakavasti vammautuneiden henkilöiden hyvinvoinnista – myös seksistä nauttiminen kuuluu ihmisen hyvinvointiin. Tässäkään ei luonnollisesti voida ajatella, että kyseessä on naisten vastuu tai miesten oikeus.
Jos niin sanottu keskivertomies ei koe menestystä deittimarkkinoilla tai saa seksiä, on oman näkemykseni mukaan kyseessä useimmiten huono itsetunto, sosiaalisten taitojen puute tai ongelmallinen suhde itseensä. Näitä voi jokainen itse harjoittaa — ilman naistakin.

Monilla miehillä ja naisilla voi olla myös erilaiset odotukset ja toiveet pariutumisen ja satunnaisen seksin suhteen. Monilla miehillä on lähtökohtaisesti erilainen asema deittimarkkinoilla, sillä heille tuntemattomien naisten tapaaminen ei ole samalla tavalla riski kuin vastaavasti naisille tuntemattomien miesten tapaaminen. Jo fyysisten valtasuhteiden olemassaolo vaikuttaa siihen, että miehet ja naiset kokevat deittailun ja seksin lähtökohtaisesti eri tavalla. "Kunnes useammat miehet yleisesti ymmärtävät luoda turvan tunnetta kanssakäymiseen käyttäytymällä naista kohtaan kunnioittavasti, ei deittikulttuuri välttämättä tule kokemaan monen miehen toivomaa muutosta."
Moni mies voi kokea, että lähes kenen tahansa naisen seksuaalinen lähestyminen tuntuisi lähinnä imartelevalta, eikä lainkaan uhkaavalta tai pelottavalta. Useammalle naiselle ajatus on kuitenkin päinvastainen ja sitä iso osa miehistä ei tunnu tiedostavan. Moni nainen voi myös kaivata ensikontaktissa aivan toisenlaista yhteyttä ja nähdyksi tulemisen tunnetta, kun taas usealle miehelle tarve voi olla hyvin erilainen ja aluksi jännittynyt ja suorituskeskeisempi. Usean naisen käsitys seksuaalisesta kanssakäymisestä on siis eri kuin miehen ja jo pelkästään siitä voi syntyä valtava kuilu sukupuolten välille.
Monen miehen mielessä vaikuttaisikin olevan ristiriitaisia ajatuksia. Järki ja jo lapsuudessa opittu moraalikäsitys ohjaavat kunnioittamaan kaikkia ihmisiä — sukupuolesta riippumatta. Evoluutiopsykologia, sukupolvelta toiselle siirtyneet käytösmallit ja viihdemedian luomat kumppaninmetsästysneuvot ohjaavat vastakkaiseen suuntaan. Miten on hyvä ja oikea tapa käyttäytyä, jos tuntuu, että kilttinä ja empaattisena miehenä ei saa deittimarkkinoilla vastakaikua, mutta sinnikkäät ja jopa töykeät “ vonkaajat ” menestyvät? "Apuna monien kokemalle epäoikeudenmukaisuuden kokemukselle voisi olla avoimempi keskustelukulttuuri pariutumisen mieltymyksistä sekä tunteista ja syistä niiden taustalla. Tämä vaatisi useammalta mieheltä entistä avoimempaa otetta tunnekeskusteluun."
Mielestäni jokaisen miehen tulisi itse löytää itselle sopiva tasapaino ystävällisyyttä, lämpöä, itsevarmuutta ja kykyä nähdä toinen ihminen. Uskon, että tällainen tasapaino löytyy vasta, kun ihminen tuntee ensin itsensä. Malttaa ja rohkenee ensin kohdata omat heikkoutensa, epävarmuutensa ja häpeän tunteensa ja tarvittaessa pohtia, mitä niiden parantamiseksi voisi itse tehdä. Lukeminen, kuntoilu, ulkoilu, terveellinen ruoka, säännöllinen uni ja varsinkin itseensä tutustuminen ovat ehkä parhaita avaimia omaan muutokseen.
Lisäksi apuna sukupuolten väliselle erimielisyydelle ja monien kokemalle epäoikeudenmukaisuuden kokemukselle voisi olla avoimempi keskustelukulttuuri pariutumisen mieltymyksistä sekä tunteista ja syistä niiden taustalla. Tämä toki vaatisi useammalta mieheltä entistä avoimempaa otetta tunnekeskusteluun.
Deittikulttuuri ei välttämättä tule kokemaan monen miehen toivomaa muutosta ennen kuin miehet yleisesti ymmärtävät luoda turvan tunnetta kanssakäymiseen käyttäytymällä naista kohtaan kunnioittavasti. Tällaisen kulttuurin kasvattamisen näen suurelta osin yhteiskunnan ja vanhempien vastuuna. Poikalapsille toivoisin jo alakoulussa opetettavan näitä asioita perustaitoina.
En koe, että vastuu deittikulttuurin muutoksesa olisi kuitenkaan yksin miesten tai että sitä voisi jättää välinpitämättömästi yhteiskunnallekaan. Se ei kuitenkaan ole naisilla, vaan vastuu on jokaisen yksilönä. Syyt miksi olemme päätyneet tähän tilanteeseen ovat lukemattomia. Yhden haitallisen käytöstottumuksen muuttaminen ei korjaa koko maailmaa, mutta ongelman laajempi ymmärtäminen voi edesauttaa jokaista yksilöä toimimaan jatkossa kaikkien kannalta paremmin. Jokainen meistä voi katsoa peiliin ja miettiä onko osa ratkaisua vai osa ongelmaa."
– Miika Saksi Miesplus ry:n perustaja & toiminnanjohtaja
Totuuksia, jotka jokaisen yksinäisyyttä kokevan ja siihen kyllästyneen heteromiehen on hyvä kuulla:
1. Mies, jos pyrkimyksesi lähestyä naista torjutaan, se ei ole naisen vika. Kemianne eivät kohtaa. Jos sinua yrittäisi lähestyä henkilö, josta et viehäty, on myös sinun oikeutesi torjua tahdikkaasti tuo lähestyminen. 2. Mies, jos joku ei halua harrastaa seksiä kanssasi, se ei ole kieltäytyjän vika. On jokaisen oikeus kieltäytyä harrastamasta seksiä juuri sinun kanssasi. 3. Mies, jos deittipalvelun profiilisi ei kerää matcheja, vika ei ole siinä, että muut ovat pinnallisia. Profiilisi ei ole keskimäärin muiden mielestä houkutteleva. 4. Mies, jos et koe löytäväsi kumppania, oletko miettinyt, lähtisitkö itsesi kanssa treffeille? Oletko omasta mielestäsi niin viehättävä, että itse voisit kiinnostua itsestäsi? Ehkä viehättävyytesi ei tule esiin. Sille voi varmasti tehdä jotain. 5. Mies, jos et koe olevasi itsevarma naisten kanssa, voit tehdä asialle jotain. Aloita vaikka kevyellä kuntoilulla, käy suihkussa, katso peiliin ja pohdi mitä ulkonäöllesi voi tehdä – ei siksi, että olisit muiden mielestä viehättävä vaan siksi, että sinulla itsellä olisi parempi olla itsesi kanssa . Itsestä huolehtiminen ja terve itsetunto on jokaisen mielestä viehättävää. 6. Mies, jos koet että incel (’ involuntary celibate ’, tahdonvastainen selibaatti) on sinun ongelmasi, ota järki käteen. Ongelma ei ole kenessäkään muussa vaan siinä, miten sinä suhtaudut omaan itseesi. 7. Mies, jos pidät huolta itsestäsi ja ulkonäöstäsi, mutta deittailu ei onnistu, on se varmasti lannistavaa. On valitettavasti jokaisen oikeus olla pitämättä sinusta, mutta pidä nyt hyvänen aika edes itse itsestäsi. Usein se vaikuttaa myös siihen, miten muut sinut kokevat.

MIESTEN KOKEMASTA SEKSUAALISESTA YKSINÄISYYDESTÄ
bottom of page