top of page

MIES+ HANKE

MIEHIÄ, POIKIA, IHMISIÄ
MEN, BOYS, PEOPLE

Miehiä, poikia, ihmisiä (Men, boys, people) on tarinamuotoinen valokuvateos, jossa suomalaiset miehet kertovat oman kasvutarinansa. Teoksen päätavoitteena on tehdä näkyväksi erilaisten miesten kokemuksia ja avata laaja-alaista keskustelua suomalaisen miehen emotionaalisesta hyvinvoinnista 2020-luvulla.

100men-1.jpg

Myötätuntoinen teos koostuu kymmenien miesten kasvutarinoista

Yleisesti hyväksyttävään ”miehen malliin” liittyy paljon ylisukupolvista taakkakertymää, vaatimusta kovuudesta, pärjäämisestä ja tunteiden piilottamisesta.

Miehet tekevät teoksessa omilla kasvoillaan näkyväksi tarinoita siitä, miten jokaisesta lapsuuden kodista peritään näkymätöntä miehenä olemisen kulttuuria. Kaikissa kodeissa on taakkakertymiä ja jokaisella meistä on kokemuksia siitä, miten puhumattomat tunteet ja käytösmallit muodostuvat elämää rajoittaviksi tekijöiksi. On yleisesti tiedossa oleva tosiasia, että tunne-elämän sulkeutuneisuudesta seuraa mittavia ongelmia erityisesti miesten mielenterveyteen.


Teos edustaa avoimempaa keskustelukulttuuria. Se tekee näkyväksi maskuliinisuuteen liitettyjä ahtaita narratiiveja ja näkymättömiä rakenteita.

MIELENTERVEYSTEKO

TARINOIDEN VOIMA

Tarinoiden voima on yhteisöllinen. Siellä missä ihmiset kohtaavat, jakavat kokemuksiaan ja samastuvat toistensa tarinoihin tavalla tai toisella, keskustelukulttuuri rikastuu. Mitä enemmän uskallamme puhua tuntemuksista ja traumoista, sitä enemmän opimme ymmärtämään itseämme ja toisiamme.

Kaikissa tarinoissa käsitellään tavalla tai toisella sitä, miten lapsuudenkodin ja yhteiskunnan ilmapiiristä aistitut käytöskoodit ja miehiin kohdistuvat odotukset ovat vaikuttaneet haastateltavien elämään ja emotionaaliseen hyvinvointiin. Teemat vaihtelevat, mutta keskeisiä keskustelunaiheita ovat muun muassa lapsuus, suhde omiin vanhempiin, isyys, seksuaalisuus, kasvukivut, sukupuoli-identiteetin muodostus, parisuhde, rakkaus, väkivalta, herkkyys, ulkonäköpaineet ja erilaiset normipaineet, joita suomalaiseen ”miehen malliin” liitetään. 

Tekijätiimi haluaa pysyä mahdollisimman neutraalina tahona ja antaa tilan haastateltaville. Näin teoksesta tulee ikään kuin miesten välinen, autenttinen ja vuorovaikutteinen keskustelu. Se muistuttaa lukijaa siitä, että kaikilla meillä on omat haasteemme. Voimme oppia toistemme kipupisteistä, oivalluksista ja tunne-elämän solmujen avautumisesta.

Kerronnan tärkeimpiä elementtejä ovat monimuotoisuus, sallivuus ja myötätunto. Teos ei pyri kohahduttamaan äärimmäisillä tai järkyttävillä tarinoilla, eikä sitä myöskään markkinoida julkisuudesta tutuilla kasvoilla tai hahmoilla. Tavoitteena on, että teos on monipuolinen läpileikkaus suomalaisen miehen kollektiivisesta kasvutarinasta. Osa tarinoista sisältää traagisia tapahtumia ja kasvukipuja, mutta mukana on vastaavasti kauniita, hienoja ja positiivisia kokemuksia. Kirjan tarkoitus on olla ennen kaikkea avoimuuteen rohkaiseva, samastuttava ja moni-ilmeisyyttä kunnioittava.

Moni-ilmeisyys huomioidaan kasvutarinoiden huolellisella kuratoinnilla. Haastateltavien valinnassa huomioidaan mahdollisimman monta eri ikä- ja yhteiskuntaluokkaa, syntyperää ja seksuaalista suuntautumista. Tarinoissa ei kuitenkaan tuoda esiin haastateltavien mahdollisia ”vähemmistöstatuksia” eikä uusinneta millään tavalla enemmistön ja vähemmistön välistä kahtiajaottelua. Jokainen tarina kerrotaan yksilön tarinana, minä-muodossa.

 

Tekijätiimin avainhenkilöt ovat MIES+ toiminnanjohtaja Miika Saksi, valokuvaaja Sergei Pavlov ja kustannustoimittaja Jutta Irene Ruonansuu.

hds_miikasaksi2_edited.jpg
Miika Saksi
Haastattelut & ulkoasu

Lähes kolmen vuosikymmenen monipuolisella luovien alojen ja markkinointiviestinnän kokemuksella varustettu sosiaalinen yrittäjä, viestinnän sekä liiketoiminnan konsultti. Empaattinen mielen haasteiden tulkki, jonka tavoitteena on itsensä kanssa paremmin voivat ihmiset ja sitä kautta eheämpi sekä toimivampi yhteiskunta.

"Uskon, että kaikki miehet ovat herkkiä, kunhan vain uskaltavat myöntää sen, ensin itselleen, sitten muille."

74651353_179756739866443_735179208860788
Sergei Pavlov
Valokuvat

Valokuvaaja, joka yrittää käsitellä ihmisyyttä, sen monimuotoisuutta ja ristiriitaisuutta dokumentaarisesti. Keskiössä on hyväksyntä, uteliasuus sekä myötätunto, niin omaa kuin muidenkin olemista kohtaan. Sergein töihin voit tutustua osoitteissa: www.sergei-pavlov.com

"Uskon, että satutamme muita eniten silloin kun emme uskalla olla rehellisiä tunteellisesta herkkyydestämme ja tarpeista itsellemme ja muille. Kenties jonkinsortin täydellisyys alkaa epätäydellisyyden myöntämisellä."

jutta2_edited.jpg
Jutta Irene Ruonansuu
Kustannustoimitus

Artisti ja musiikkituottaja, jonka mielestä ihmisääni on voimista vallankumouksellisin. Akateemisella polullaan hän on erikoistunut kirjallisuuteen, sukupuolentutkimukseen ja sosiaalisen vallan näkymättömiin rakenteisiin.

"Jos opimme sanoittamaan tunteitamme ääneen sekä itsellemme että toisillemme, meistä tulee vapaita."

TEKIJÄT

PREVIEW_KIM_SILJAMA%CC%88KI_010_edited.j

Olla sujut itsensä kanssa tarkoittaa mulle sitä, että ei tarvitse joka aamu luoda itseä tyhjästä. Olen täysi. Olen valmis. En ole puolityhjä, joka pitää täyttää. Ne vajaavaisuudet, mitä minussa on, ovat hyväksyttävissä ja ne kuuluu osana minuun ja siihen sinut itsensä kanssa olemiseen.

Kim Siljamäki, 1976

KIRJAN MIEHIÄ

Teini-iän ulkopuolisuuden tunteiden jälkeen löysin tien kaltaisteni seuraan. Omaa porukkaa piti etsiä aika pitkään. Heidän kauttaan ajauduin luovalle alalle, jossa olen edelleen. Tuntuu, että se oli yksi elämäni parhaista asioista. Että joutui etsimään itselleen uutta suuntaa ja löysin kotiin.

Joni Lindroos, 1992

PREVIEW_JONI_LINDROOS_59_edited.jpg
PREVIEW_SAKKE_IKONEN_012_edited.jpg

Minulle iso oivallus on ollut se kun on tajunnut että pärjää. Että riittää. Kaikista tilanteista ja olotiloista on selvitty. Jos jotain haasteita on tullut vastaan, niin aina niistä on löytynyt tie ulos. Oli ne sitten parisuhteessa, työssä tai jos on käynyt itsensä kanssa jotain painia oman pään sisällä.

Sakke Ikonen, 1985

100men-3.jpg

ULKOASU

TEKOPROSESSI

Helmikuu 2020

 

 

Kevät 2025

Haastattelemme ja valokuvaamme vuosien 2020 ja 2024 välisenä aikana kymmeniä suomalaisia miehiä ja tuomme heidän vaikeimmat ja vapauttavimmat hetkensä esille kauniilla, rohkealla ja kunnioittavalla tavalla.

Kuvaukset tapahtuvat Helsingin Suomenlinnassa tai erikseen sovitussa lokaatiossa ja haastattelut tehdään etäyhteyksien avulla tai tarpeen vaatiessa livenä.

 

Valokuvista ja tarinoista tehdään kattava teos, jolla otetaan mittaa mieheydesta ja sen kyvystä herkkyyteen. 

KIRJAN RAHOITUS

Kordelinin Säätiö

Patricia Seppälän säätiö

Etsimme kirjallemme kustantajaa. Tähän mennessä teosta on työstetty Kordelinin säätiön (10.000 €) ja Patricia Seppälän säätiön (3.000 €) apurahoilla – ja tekijätiimin talkoovoimilla.

Etsimme aiheeseemme sopivia yhteistyökumppaneita auttamaan kirjan tekoprosessissa. Haluatko sinä tai yrityksesi olla tukemassa kirjan tekoa? Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää.

JULKAISU JA LISÄTOIMENPITEET

2020 - 2025

Fotografiska Tallinna

Kirjan kuvista järjestetään näyttely, joka alkaa Fotografiska Tallinnasta joulukuussa 2023. Kirjan julkaisun yhteydessä pidetään keskustelutilaisuuksia aiheesta. Mies+ toimii tilaisuuksien järjestäjänä ja keskustelun moderaattorina.

 

Lisätietoja tältä sivulta projektin edetessä tai osoitteesta info@miesplus.com.

AIKATAULU

YHTEISTYÖSSÄ

VASTAANOTA UUTISIA

Liity MIES+ -sähköpostilistalle ja vastaanota uutisia kirjan etenemisestä sekä päivityksiä toiminnastamme ja uusista hankkeista.

Kiitos tilauksesta!

bottom of page