top of page
  • Writer's pictureMIES+

NÄIN VAHVISTAT VASTUSTUSKYKYÄSI

Syksy on vaativaa aikaa. Arjen rutiinit, kiireet, työt, koulut, harrastukset ja flunssakausi alkavat – ja testaavat vastustuskykyämme sekä fyysisesti että psyykkisesti. Kehon ja mielen hyvinvointia ei voi erottaa toisistaan vaan ne kulkevat käsi kädessä. Mielen hyvinvointi toteutuu hyvinvoivassa kehossa.


Immuniteetti eli vastustuskyky on elimistön kyky suojautua taudinaiheuttajilta. Vastustuskyky jaetaan kahteen osaan, jotka toimivat yhdessä: luontaiseen eli synnynnäiseen immuniteettiin sekä adaptiiviseen, eli hankittuun immuniteettiin. Vastustuskyky suojaa elimistöä taudinaiheuttajilta ja pitää meidät terveinä. Elämän kannalta on keskeistä torjua ympäristöstä tunkeutuvia bakteereita ja viruksia. Elintapamme vaikuttavat merkittävästi elimistömme vastustuskykyyn. Esimerkiksi tupakointi, runsas alkoholinkäyttö, ravintoköyhä ruokavalio, ylipaino ja pitkäaikainen stressi heikentävät vastustuskykyä. Jokainen voi vahvistaa vastustuskykyään omilla valinnoillaan.


Viisi vinkkiä, joilla pidät huolta vastustuskyvystäsi:

• Liiku. Liikunnalla on tärkeä rooli kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Aikuisen kannattaisi harjoittaa lihaskuntoa ainakin kaksi kertaa viikossa ja reipasta, sykettä kohottavaa liikuntaa 2,5 h viikossa – tai rasittavaa liikuntaa ainakin reilu tunti viikossa.


• Syö kuitupitoisia kasviksia, vihanneksia, marjoja, hedelmiä ja juureksia sekä juo riittävästi vettä. Suosi kasvis- sekä kalaruokaa ja syö punaista lihaa kohtuudella.


• Vastustuskyvyn kannalta tärkeitä ravintoaineita ovat esimerkiksi C- ja D-vitamiini sekä sinkki. Etenkin D-vitamiinin puutos on suomalaisilla yleistä. D-vitamiinia saa esimerkiksi rasvaisesta kalasta ja erityisesti auringosta. Pitkän, pimeän talven takia D-vitamiinilisän käyttö on suositeltavaa.


• Suolistossa elää arviolta puolitoista kiloa bakteereja, jotka huolehtivat terveydestäsi. Jotta bakteerit voisivat mahdollisimman hyvin, on meidän huolehdittava niistä. Voimme vaikuttaa niihin paitsi ruokavalinnoilla, myös probiooteilla, joista voi olla apua suoliston haluttujen bakteerikantojen vahvistamisessa.


• Nuku hyvin. Riittävä, hyvä uni auttaa aivoja ja kehoa palautumaan päivän rasituksesta. Uni ylläpitää aineenvaihdunnan ja hormonitoiminnan tasapainoa, ehkäisee stressiä ja torjuu sairauksia. Se myös ylläpitää muistin ja oppimisen edellytyksiä.TOP 3 vastustuskykyä tukevat ravintolisät:

✔️ D-vitamiini

D-vitamiinilla on keskeinen tehtävä immuunijärjestelmän tasapainon säätelyssä. Puhdistamon Super D-vitamiini on vahva 100 µg D3-vitamiinivalmiste, joka sisältää luontaisesti myös A-vitamiinia. Luonnollinen kalaöljy varmistaa D-vitamiinin erinomaisen imeytymisen.


✔️ Sinkki

Sinkki edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja solujen suojaamista hapettumisstressiltä. Puhdistamon Tripla Sinkki + C on tehokkaasti imeytyvä sinkkivalmiste, johon on lisätty C-vitamiinia tukemaan sinkin imeytymistä.


✔️ C-vitamiini

C-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta sekä edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Puhdistamon Tripla C-vitamiini on vahva ja monipuolinen yhdistelmä tehokkaasti imeytyviä C-vitamiinien muotoja.Artikkelin lähteenä on käytetty lääkäri Olli Sovijärven ja biohakkeri Teemu Arinan kirjoittamaa Biohakkerin Flunssaopasta.

233 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page